Gert Klooster

Wat doe jij eigenlijk allemaal?
Ondanks dit blog wordt die vraag mij vaak gesteld en dit blog geeft me mooi de ruimte voor de beantwoording. Het korte antwoord is: veel en van alles.

Er is ook een wat langere versie, over mijn loopbanen als journalist, ondernemer, extern adviseur, overheidscommunicator, senior adviseur, freelancer, vrijwilliger, bestuurder, coach én vader.

Journalist
Ik ben geboren op 3 september 1964 in Winschoten, woonde tot mijn 19-e in Scheemda, heb ook in Leek, Winschoten en Tolbert gewoond en woon sinds 2010 in het Drentse Eelde. Op 15-jarige leeftijd werd ik al journalist. Ik schreef voor De Oldambtster, de plaatselijke krant in Scheemda. Een jaar later werd ik de jongste correspondent voor de Winschoter Courant en het Nieuwsblad van het Noorden, de twee dagbladen die de provincie Groningen destijds rijk was.

De dag na het behalen van het Havo-diploma werd ik freelance verslaggever voor het Nieuwsblad voor de Eemsmond. Tussen 1984 en 1986 werkte ik als fulltime verslaggever voor de Leekster Courant, nieuwsblad voor Noordenveld en Westerkwartier. In de 9 daaropvolgende jaren was ik in dienst van de Drents Groningse Pers (DGP), als redacteur/verslaggever van de weekbladen Streekblad, HS-krant, Kanaalstreek en ’t Groninger Stadsblad. Tot 1996 was ik werkzaam bij Hazewinkel Pers, als eindredacteur.

Ondernemer
Maar het bloed kroop… En dus werd ik zelfstandig ondernemer. Tussen november 1996 en november 2001 runde ik vanuit mijn toenmalige woonplaats Tolbert een eigen communicatiebureau. Mijn opdrachtgevers waren o.a. Hazewinkel Pers, RTV Noord (redactie, verslaggeving, presentatie, productie en regie), Euro-Sportring, FC Groningen Media, Benelux Houtbouw, Stichting Varende Recreatie, MKB Nederland e.v.a.

Extern adviseur
Van de ene dag op de andere belandde ik in de wereld der externe adviseurs, omdat de gemeente Hardenberg mij (in november 2001) voor het eerst inhuurde. Tot november 2008 deden 5 andere gemeenten dat ook (Vlagtwedde, Heerenveen, Ten Boer, Enschede en Zwolle), net als het waterbedrijf Vitens, de NDC-Informatiedienst en het Regionaal Cultuur Plan Oost-Groningen.

Tussendoor was ik Nederlandstalig commentator bij het WK voetbal in Duitsland (2006) en manager media bij het UEFA-eindtoernooi onder 23 jaar in Groningen (2007). Even, om precies te zijn zeven maanden, was ik organisatie-adviseur bij SBMC in Groningen.

Overheidscommunicatie
In juli 2009 kreeg ik, min of meer onverwacht en bij toeval, de kans op vaste basis verder te gaan in de overheidscommunicatie. Vier dagen per week, in een vast dienstverband, was ik projectleider en adviseur communicatie én dienstverlening in en bij de gemeente Stadskanaal. Hier werd ik van dichtbij betrokken bij een keur aan uitdagende bestuurlijke vraagstukken, zowel lokaal, regionaal als interregionaal.

Daarnaast maakte ik van januari 2014 tot januari 2018, als officiële nevenfunctie, deel uit van een Expertteam Crisiscommunicatie, bij de Veiligheidsregio Groningen.

Freelancer

Als freelancer werd of word ik ook redelijk regelmatig geboekt als dagvoorzitter, presentator, moderator, speaker, trainer en/of procesbegeleider.
Enkele opdrachtgevers: Martini Business (Groningen), Sunoil (Emmen), Tinten Welzijnsgroep (Emmen), FC Groningen Media, Veilig Verkeer Nederland, Cascadis, gemeente Oldambt (symposium met Koninklijk bezoek) en de provincie Groningen (Duurzaamheidsaward).

Senior adviseur
Sinds februari 2018 werk ik als senior adviseur voor en bij het Bureau Voor Noordelijke Gemeenten (BVNG). Enerzijds werk ik aan de positionering van BVNG Advies en de kennisdeling en -ontwikkeling, binnen het bureau en in samenwerking met opdrachtgevers. Ook ‘begeleid’ ik talentvolle adviseurs. Anderzijds voer ik als extern adviseur/procesbegeleider/projectleider opdrachten uit, bijvoorbeeld in een herindelingsgemeente en (bij een andere opdrachtgever) als onderzoeker.

Vrijwilliger
Op vrijwillige basis kom ik al decennialang in actie: van jeugdtrainer en bestuurslid van een voetbalvereniging, tot extern adviseur van Veilig Verkeer Nederland, en van bestuurslid en scout voor de KNVB (afdeling Groningen en District Noord) tot organisator van (inter)nationale toernooien bij een andere voetbalclub.

Bestuurder
Ik ben (op vrijwillige basis) voorzitter geweest van twee schoolbesturen en secretaris van een stichtingsbestuur dat een Brede School bedacht, realiseerde, beheerde en exploiteerde.

Ook ben ik secretaris geweest van het bestuur van een landelijke beroepsvereniging voor webprofessionals: Cascadis. Sinds augustus 2018 is Cascadis samengegaan met Logeion, de landelijke beroepsvereniging voor communicatieprofessionals.

Verder was ik als voorzitter intensief betrokken bij de Stichting Future Talent Experience, die het benutten van talent als missie ziet en een nieuw belevenisevenement voor jongeren en hun beïnvloeders heeft ontwikkeld en georganiseerd: Future Talent Experience (FTE).

Het (voorlopig) laatste bestuurslidmaatschap heb ik van 2015 tot 2018 vervuld voor Museum Thijnhof in Coevorden.

Coach
Bij aanvang van het seizoen 2016-2017 ben ik gevraagd om coach te worden van het A1-jongensteam van Hockey Club Eelde (HCE). Dit ging goed: het team werd ongeslagen kampioen en maakte de overstap naar de senioren.

In het seizoen 2017-2018 werd ik gevraagd om coach te worden van Heren 1 van HCE. Ook dit ging goed: het team werd kampioen in de derde klasse en is daarmee gepromoveerd.

In het seizoen 2018-2019 blijf ik coach van HCE Heren 1, dat als enige team uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe uitkomt in de tweede klasse. De staf bestaat verder uit Wouter Krielen (trainer-coach) en Bert Mak (manager).

Vader
Last but not least: ik ben vader van twee dochters, uit een vorige relatie: Romylie (1999) en Isabeau (2002). Op 11-11-11 ben ik getrouwd, met de liefde van mijn leven voor wie ik de liefde van haar leven ben.

Aan dit blog ben ik in 2012 begonnen, om allerlei enerverende ervaringen te delen en op een andere manier (terug) te kijken naar (op) grote en kleine gebeurtenissen. En dus ook: om antwoord te (blijven) geven op de vraag wat ik eigenlijk allemaal doe.

Blogfoto G

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s